Actually i already search for this recipe about a 2-3 days before.. yesterday aku tgk youtube pn ada gak... ehehee.. kena kukus bagai.. dasat mamat tu msk. memula ngat nak soh kak ipar msk sbb dia mmg asal ganu. tp bl dipikirkan smpi bl aku nak tau msk klu soh org msk.aku pn try test skill sniri..chewaahh.. ayat xbley blahkn.. ehehee..
Aku masak ni sbnarnya utk suami tercinta.. ehehe.. biarla kukus bagai akn ayg wat demi abg.. (ayat **blueekkkk*** klu adik2 aku dgr... ) eheheheee..
Okla dr dok sembang byk j0m aku kongsikn gamba & resepi utk sesapa yg menatap entries aku..

Kat penang ni aku xto nak cr beras nasi dagang..so bahan2nya ialah..
5 pot beras biasa + 1 1/2 pot beras pulut
Santan 1 1/2kotak
Halba 3 sudu
Bawang besar 2 biji mayang halus
bawang putih 5 biji ,ayang halus
halia 1 1/2 in mayang halus
Garam
Gula
korang masukkn semua bahan tu dalam kuali.. buka api pelahan gaul smpi santan hampir kering.. kendian masukkan dalam periuk kuskus yg da dipanaskn and kukus slama 30minit..
Kuah kari ikan t0ngkol..
Kisar
Halia 1 1/2cm
Lengkuas 1 cm
Kunyit hidup 1 cm
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 5 biji
Blacan (ckit jer)
Sediakan
Ikan tongkol sekor (potong ikut suka hati)
Santan 1 1/2 kotak
Cili mesin 5sudu
Jintan manis 1 sudu
Serbuk kari ikan 4 sudu
Belimbing buluh 5 biji (bley guna asam keping)
Daun kari
Gula
Garam
Bahan tumis
Kulit kayu manis
Buah plaga
Buah keras
Bunga Cengkih
(Aku amek ckit2 jer.. xnak bau dia cengih sgt nnt)
Daun kari 1 tangkai
Caranya
- Ikan tongkol yang dipotong di rebus besama asam keping dan garam. Pastikan air berada lebih dari paras ikan
- Panaskan minyak .. masukkan bahan tumis sampai naik bau. masukkan cili mesin sampa pecah minyak masukkn bahan2 kisar. Tumis sampai garing masukkn rempah ikan dan jintan manis. Masukkan seliter air separuh demi separuh sampai pecah minyak.Masukkan air rebusan ikan.Mendidih masukkan santan dan belimbing. Kendian masukkan ikan.. rebus sampai mendidih & kuah pekat.. siapla kuahnya..
Acar Timun( Jelatah)
Timun 1 batang
Carot 1 batang
Bawang besar 1 biji
Cili hijau 1 batang
Cili merah 2 Batang
Cuka
Garam
Gula
Sos ikan
Gaul suma skali.. Timun last skali sebab nanti berair byk acar timun kita..
Da siap da.. My hubby tekejut bangun tido suma da setel & tekejut besar sebab periuk kukus yg aku simpan bekurun da ada atas dapor.. Part yg paling best dia kata sedapnyaaa.. masa tu ilang penat aku masak & cuci baju kemas rumah suma sepagi tue.. dah tu sbelum kuar g kja petang aku tanya nak mkn nasik biasa ke nasik dagang dia choose nasik dagang sebab sedap.. bebunga2 la hati aku niee.. hahaahahaaa..
Slamat menc0ba..
No comments:
Post a Comment